De Amerikaanse dollar is al lang een dominante vorm van financiering, maar volgens sommige analisten begint de kracht van de dollar en zijn plaats in de monetaire ruimte te vervagen.
Hoe de Amerikaanse dollar zijn greep verliest…
Om eerlijk te zijn, de Amerikaanse dollar heeft nog steeds genoeg voorrang. De munt wordt gebruikt om goederen en diensten te betalen in zowel de VS als in verschillende geallieerde landen. Bovendien is de Amerikaanse dollar wat veel mensen hun stimulerende middelen geeft om de huidige coronaviruscrisis te overleven, maar analisten zeggen dat het uithoudingsvermogen van de dollar aan het verdwijnen is gezien de hoeveelheid overdruk die alleen al in de afgelopen maanden is ontstaan.
Een dergelijke persoon om dat te zeggen is Dick Bove, een senior onderzoeksanalist bij Odeon Capital Group LLC in New York City. In een recente verklaring zei Bove dat de dollar veel uitdagingen ondervindt voor zijn huidige heerschappij als een hooggeplaatste vorm van fiat. Onder die uitdagingen zijn het coronavirus, de harde economische omstandigheden in zowel de VS als in het buitenland, en… je raadt het al… cryptocurrency.
Zoals we de afgelopen maanden alleen al hebben gezien, zijn de populariteit en de prijs van bitcoin tot nieuwe hoogten geëxplodeerd. Veel mensen zien bitcoin en zijn altcoin neven en nichten nu als potentiële „veilige havens“ of als instrumenten die ontworpen zijn om iemands rijkdom af te dekken tegen inflatie en andere harde economische problemen. Bitcoin kan potentieel iemands rijkdom beschermen en financieel robuust houden.
Het lijkt erop dat er veel twijfel bestaat over het vermogen van de dollar om sterk te blijven, terwijl het vertrouwen in bitcoin toeneemt. Bove schreef dat een monetair systeem dat bestuurd en geregeerd wordt door de almachtige Amerikaanse dollar op het punt zou kunnen staan om permanent te eindigen, wat betekent dat digitale valuta’s het uiteindelijk kunnen overnemen.
In zijn onderzoeksnota schrijft Bove:
De nieuwe valuta’s zouden papier, metaal of digitale impulsen kunnen zijn. De mogelijkheid dat dit gebeurt kan alleen maar als beangstigend worden beschreven, maar de kans is vrij groot.
Veel van de twijfel rond de Amerikaanse dollar komt voort uit het overmatig drukken van extra geld en de stimuleringspakketten die zijn gegaan om de Amerikanen in deze crisistijd stabiel te houden. Terug in april en mei verdienden veel Amerikanen die minder dan $75K verdienden een extra $1.200 die ze konden steken in maandelijkse uitgaven zoals huur, voedsel en nutsvoorzieningen.
Sommige zijn tegen meer Stimuleringsfondsen
Nu zijn er plannen voor een tweede stimuleringspakket, maar veel mensen hebben het gevoel dat het idee van stimuleringsgeld is versleten. De eerste stimuleringspogingen leverden „finger wagging“ op bij onder andere Tesla en SpaceX CEO Elon Musk, die beweerden dat geld niet zomaar uit de lucht kon worden gegrepen en dat het uitgeven van verdere stimuleringsfondsen mogelijk de inflatie in de hand zou werken.
Een agenda met betrekking tot de tweede stimulanscontroles is nog niet gestold en de besprekingen zijn in het Congres blijven steken.